» » Vårda dig själv inifrån och ut (del 2)

Vårda dig själv inifrån och ut (del 2)

posted in: Okategoriserade | 0

Det finns undersökningar som visar att minst en tredjedel av alla som söker primär­vård i Sverige idag har psykiska orsaker till sina fysiska besvär. Det är en skrämmande siffra tycker jag och det borde även vara en signal till vårt vårdsystem att förändra sitt sätt att möta och ta hand om denna problematik. I väntan på att den förändringen skall komma till stånd så kan vi alla på ett personligt plan ta så stort eget ansvar för vår egen själ som vi bara kan!

En människa som mår dåligt inuti tar väldigt ofta inte hand om kroppen på bästa sätt. Plötsligt orkar man kanske inte bry oss om att sova, äta och vila ordentligt. Kanske orkar man inte träffa vänner trots att man längtar efter sällskap. Många människor av idag bestämmer sig en dag i sitt liv för att sluta röka, börja träna, börja banta, sluta dricka för mycket alkohol osv. Dessa livsstilsförändringar ges ofta tummen upp av omgivningen. När en människa däremot börjar att gå i terapi, åker på retreat-resor, mediterar osv så anses det till och från fortfarande som lite konstigt och annorlunda. Varför håller han/hon på med det där? Som jag skrev tidigare så är det väldigt individuellt vad en människa behöver för att vårda sin själ och få den att trivas. Om någon mår bättre av att gå i terapi, meditera, resa på resa helt själv, cykla, spela golf, fika med kompisar, yoga eller vad det än är, låt din medmänniska då göra detta utan ett värderande och kritiserande tänk från omgivningen. En människa som tar eget ansvar för sin mentala hälsa borde det verkligen göras tummen upp för, anser jag.

Idag är det väldigt många människor som diagnostiseras med utbrändhet, utmattningsdepression, hjärnstress och liknande. En teori när det gäller utbrändhet är att om en människa tvingas göra något, i vårt arbete och/eller i vårt privatliv, som inte känns ok och som kanske även går emot ens egna värderingar, så orkar den människa som sätts i en sådan position tillslut inte utkämpa den inre strid det innebär att gå emot sig själv och sina egna värderingar. En sådan människa kollapsar tillslut och energin och kraften rinner bort och kraften och energin tar sedan ofta mycket lång tid att få tillbaka. Många av mina klienter som kommer med dessa symtom säger ofta i början på sin terapi:

 • Jag vill bara bli den jag var igen!

Jag svarar då alltid:

 • Nej, vi skall absolut inte bygga tillbaka dig till den du var. Den personen blev ju utbränd och tömd. Nu skall du bygga upp en ny version av dig själv, en version som tar hänsyn till vad du själv tycker, tänker och känner. Den personen håller!

vårda-del-2

Hur är det med dig som läser detta, känner du igen din själs varningssignaler? Om inte, hög tid att lära känna och lyssna på dem!

Att skaffa sig en själ och kropp som mår bra är något som borde engagera varje individ och vara en av våra viktigaste uppgifter i livet anser jag och det gör mig både förvånad och lite ledsen att så många människor av idag inte får till detta.

Detta gör jag för att på bästa sätt ta vara på min själ och kropp:

 • Sätter egna mål för vad jag själv vill uppnå
 • Uppfyller mina egna förväntningar och inte andras
 • Övar mig på att lära mig nya saker så att jag känner att jag alltid utvecklas
 • Umgås med människor som gör mig glad och som jag känner tillit för
 • Har ett arbete som utmanar och uppfyller mig
 • Älska min dotter och man gränslöst
 • Övar mig på att ta emot och få
 • Ber om hjälp när jag behöver det
 • Tränar hårt och målmedvetet med glädje som drivkraft
 • Är tacksam för det jag har i livet
 • Vågar hoppa ibland, även när jag ibland känner mig lite rädd

vårda-del-2-b

//Anna