» » Släpp taget – och bli fri själv!

Släpp taget – och bli fri själv!

posted in: Uncategorized | 0

Vi människor är alla unika individer. Visst påverkar miljö och arv oss otroligt mycket, men vi bestämmer också själva hur vi vill att våra liv skall gestalta sig genom egna aktiva val.

Under sommaren i år har jag haft många intressanta diskussioner med vänner och bekanta kring just begreppet förhållningssätt och överlevnadsstrategier. Vem blir man som person, varför blir man den man blir och framför allt, går det att ändra på?

På frågan om det går att ändra på sitt sätta tänka, agera och reagera så tror jag JA och jag vet att det för många dessutom är en absolut nödvändighet om förhållningssättet och överlevnadsstrategierna inte fungerar bra för en människa eller inte gör hen trygg, frisk eller lycklig.

Att vi reagerar och väljer olika är så tydligt när man tittar på stora familjer med samma mor och far. Säg att vi har en  familj med 4 barn. Äldsta pojkarna är tvillingar och sedan följer två flickor. När tvillingarna är 10, och flickorna är 6 respektive 4 år så träffar pappan i familjen och ny kvinna och lämnar familjen. Mamman till barnen känner sig oerhört övergiven och arg och börjar genast att motarbeta pappans försök till kontakt med barnen. Pappan ger efter ett tag upp och skaffar ”ny familj” med sin nya kvinna. Mamman blir ledsen, bitter och börjar att dricka för att döva sina känslor. De 4 barnen har nu hamnat i en situation där det har obefintlig kontakt med sin pappa och en alkoholiserad mamma.  Alla fyra växer upp i samma miljö och kommer från samma föräldrar och delar samma erfarenhet från barndomen, dock hittar alla fyra olika sätt att hantera sin uppväxt och leva sitt vuxna liv på.

Tvilling A:

Bär på enormt mycket ilska och bitterhet mot sina föräldrar. Kommer tidigt i tonåren in i dåligt sällskap. Dricker, misshandlar och stjäl. Litar inte på någon (förutom sin bror) Åker in och ut på olika ungdomshem och efter flera år såhär så hamnar han på AA (anonyma alkoholister) och blir fri från sitt eget missbruk. Träffar en kvinna och slår sig till ro, jobbar idag med ungdomar på glid och lägger ner hela sin stjäl i det. Träffar sina syskon då och då och sin mamma minimalt.

Tvilling B:

Var den som stannade hemma och tog hand om mamma och småsyskonen under hela uppväxten och han var även den som hämtade och stöttade sin bror när han hamnat i dåligheter. Under hela tiden skötte han skolan prickfritt och noggrant. Så fort han var klar med gymnasiet så sökte han stipendium och flyttar utomlands. Han bryter kontakten helt med sin mor och har bara sporadisk kontakt med sina syskon. Idag lever han ett lugnt och städat liv utomlands och har egen familj, han brottas dock med panikångestattacker och känslan av hopplöshet.

Dotter C:

Blir en tjej som är mycket social och utåtriktad. Finner sin trygghet i vännerna istället för i sin familj. Hon är dock mycket noga med att vara omtyckt och anpassar sig mycket efter vad andra tycker och tänker och har mycket svårt att uttrycka en egen åsikt, vilja och behov. Träffar gång på gång olika killar som hon ställer upp på i alla lägen men som inte behandlar henne väl tillbaka. Träffar sina syskon då och då och sin mamma väldigt mycket.

Dotter D:

En sökande tjej som känner sig rastlös, rotlös och som konstant går sin egen väg. Driven företagare som jobbar mycket och reser jorden runt men som aldrig hittar någon plats som hon riktigt, riktigt trivs på. Lever då och då i olika relationer men hittar inte heller där någon som hon vill/kan/orkar stanna upp och fästa sig helt vid, mycket rädd för att komma människor för nära. Håller kontakt med alla sina syskon och tycker att de är hennes enda ”riktiga” familj.

 

Hur många av de här syskonen tycker du fortfarande är rejält begränsade av sin barndom, ingen, två eller alla fyra på olika sätt?

Den/dem av syskonen som inte får till det i sitt liv och inte mår helt bra, tror jag skulle må så enormt mycket bättre av att göra upp med sitt förflutna för att kunna släppa taget och gå vidare.

 

IMG_2383

 

Jag jobbar mycket i mitt terapirum med begreppet DÅTID – NUTID – FRAMTID.

Vad hände då? Hur mådde och kände jag mig? (dåtid)

Hur påverkar det mig idag? Vilka konsekvenser får det beteendet och livsvalen för mig nu? (nutid)

Om jag fortsätter med att tänka och göra så här, kommer det då att leda till något bra/gott/tryggt eller till det motsatta i mitt liv? (framtid)

 

Om klienten själv kan få syn på att hen kanske släpar med sig en massa minus, destruktivitet, ilska och sorg från dåtid in i nutid som på så sätt även negativt kommer att påverka dennes framtid så blir klienterna oftast extremt motiverade att bryta detta och sätta stopp och börja förändra och bygga på sina plus istället för på sina minus.

  • Om du märker att jorden du står i är näringsfattig och urkalkad, vattna, tillsätt näring och om det fortfarande inte växer – Byt jord!
  • Om du upptäcker att vattnet du dricker är förgiftat – Finn en ren källa!
  • Om du märker att hästen du sitter på är död – Kliv av och byt häst!

 

Så till alla er som inte känner er fria från ert förflutna. Ta tag i det på det sätt som passar dig själv bäst och påbörja din resa mot ditt sanna och fria jag.

IMG_2378

 

Alla mina modiga klienter som tar tag i sina problem, nu är min sommarsemester slut och jag jobbar för fullt igen.

Nu kör vi så det ryker !!

/Anna