» » Kroppen en riktig överlevare (del 2)

Kroppen en riktig överlevare (del 2)

posted in: Okategoriserade | 0

Måste erkänna att jag personligen verkligen tror på det där käcka talesättet: Det är inte hur man har det – utan hur man tar det. Är övertygad om att många av oss skulle kunna må så mycket bättre om vi bara tog ett rejält tag i det som vi måste ta tag i för att må bättre, vad det än är.

Idag är det många människor som inte anser sig ha tid för sin hälsa, blundar för sina problem, sopar kroppens skrikande signaler under mattan, skyller alla sina problem på samhället, dövar sin smärta och ångest med tabletter och alkohol osv. Det är så synd och ett sådant slöseri med ett liv, tycker jag.

Vi föds alla med väldigt olika förutsättningar vad det gäller fysik och psykisk hälsa, det är jag mycket väl medveten om, dock har vi alla ett och samma ansvar. Ansvaret för att hålla den egna hälsan så god som möjligt efter ens egna förutsättningar.

Har du haft en tuff barndom som du tycker påverkar dig negativt som vuxen, har du varit med om något/några otäcka händelser som du har svårt att lägga bakom dig:

 • Gå i terapi och hitta ett förhållningssätt som hjälper dig att härbärgera det du varit med om.

Har du dagligen ont i ryggen och/eller har spänningshuvudvärk:

 • Besök en sjukgymnast, massör, naprapat, läkare, börja träna.

Har du problem med övervikt och högt blodtryck:

 • Börja träna, anlita en PT, besök en dietist, gå till läkaren, promenera till jobbet istället för att ta bilen.

Har du svårt att säga nej, prioritera, blir lätt stressad och okoncentrerad, känner du dig sorgsen.

 • Gå och samtala med en samtalsterapeut, coach, psykolog för att få stöd och verktyg till hur du lättare skall klara av vardagen.

Det finns så mycket man kan göra för att må bättre och att inte göra något alls är också ett val, ett val som jag dock tycker är mycket destruktivt och sorgligt.

Nu är det ju faktisk många människor som gör massor för att må bra. Det jag däremot undrar är:

 • Gör människor sitt allra yttersta för att må så bra som möjligt hela vägen ut eller orkar vi stundtals bara halvvägs?
 • När vi har gjort en förändring till det bättre, stannar vi då upp och glädjer oss över våra framgångar och njuter av vad vi har åstadkommit, eller börjar vi då genast att önska oss något nytt och/eller mera?

Exempel från min arbetsvardag:

45- årig man kommer in med stora ryggsmärtor som han har haft till och från i 6 år. Han får en 30 min massagebehandling. När har kommer tillbaka på bokat återbesök tycker han att han känner sig en aning bättre, men inte bra vilket han tycker är synd.

(Hade jag kunnat göra någon som varit dålig i åratal helt bra och smärtfri på endast en 30 min behandling hade jag ju kunnat bytt namn till Jesus J)

Efter ett antal behandlingar 4-6 stycken känner sig kunden mer eller mindre helt smärtfri och är nu mycket glad, positiv och nöjd. Kunden får med sig ett träningsprogram, stretchövningar eller liknande för att nu kunna bibehålla den kropp han nu har fått tillbaka. Kunden återkommer igen inom 10 veckor med nya smärtor och är mycket ledsen att smärtan är tillbaka.

 • Har du gjort övningarna som jag gav dig och som du skulle göra 2 ggr i veckan?
 • Nej, det har jag inte orkat/haft tid med. De var ju så tråkiga!!

För mig är det förståeligt att rehab är tris, men är det inte ännu tristare att ha ont?

ont-i-ryggen

 

30 årig kvinna med en mycket lång självkänsla som tagit sig uttryck i mycket destruktivitet säger efter 3 månaders terapi (med besök 2 ggr i månaden):
 • Åh, jag är så trött på att aldrig få må bra och att jag inte får till det.
 • Mår du precis lika dåligt nu som när du kom tycker du?
 • Nej absolut inte, jag sover om nätterna och ligger inte och ältar. Jag vågar stå upp för mig själv nu och tycker till och med om mig själv lite mer idag, det gjorde jag aldrig förr, men det räcker inte jag vill ha mer och jag vill må helt bra och vara lycklig NU!

För mig är det förståeligt att man längtar till att må helt bra och vara lycklig, men om man mår bättre och känner sig lyckligare än tidigare så är det ett jättestort steg i rätt riktning och jag önskar av hela mitt hjärta att fler av oss stannade upp och njöt av det som vi har, istället för att så ofta längta och sträva efter det som vi inte har.

kvinna

 

Själv övar jag mig varje dag på att vara närvarande i nuet och känna tacksamhet för det jag har.

Jag har idag ett liv jag trivs mycket bra med och tycker om och mitt liv är för det mesta glädjefyllt och tryggt. Dagar det inte är/känns så, så har jag underbara människor omkring mig som gör allt för att underlätta min vardag och som tar hand om mig (om jag själv bara tillåter det).

 

 • Ta hand om din fysiska och psykiska hälsa så gott du kan!
 • Stanna upp och smaka, lukta, känn och NJUT!
 • Bli din egen bästa vän!
 • Lär dig något av dina svackor, det ger livet nyans.
 • Ta en chans/risk, vad är det värsta som skulle kunna hända?
 • Räkna lyckan i livet och inte olyckan.

//Anna