» » Gränssättning

Gränssättning

posted in: Uncategorized | 0

 

I dagens Sverige verkar många jag möter ha extremt svårt att sätta gränser. Det ser jag både när jag arbetar som handledare ute på företag, i mitt arbete som terapeut och som förälder. För mig är det mycket märkligt och väldigt ohållbart. Gränser och gränssättning är enligt mig något nödvändigt och många gånger det kärleksfullaste man kan göra för att bygga en sund relation till en kollega, vän, partner och/eller till ett barn.

Att inte sätta en gräns kan vara extremt skadligt och farligt och därför förstår inte jag hur så många människor av idag väljer att inte sätta de gränser som behöver sättas. Låt mig ge dig som läsare ett par exempel:

Rolf

Alla retar sig extremt på Rolf på arbetsplatsen. Rolf kommer sent nästan varje morgon med 1000 olika ursäkter varje gång. Han har också haft en tendens att inte lämna in sina arbetsuppgifter i tid och på så sätt sätta sina kollegor i klistret eller ge dem extra jobb. Kollegorna gnäller till chefen och chefen som är konflikträdd säger inte till Rolf ordentligt att det finns ett problem och att gruppen irriterar sig på Rolf.

Resultat: Det blir mer och mer skitsnack i gruppen om Rolf. Respekten för arbetsgruppens chef sjunker drastiskt eftersom han låter Rolf hållas och inte sätter stop för Rolfs beteende. Arbetsmoralen i gruppen sjunker då man ser att hårt slit inte lönar sig och fler och fler börjar tänka ” Kan han strunta i att göra saker, så kan även jag”. Rolf blir mer och mer utfryst av sina kollegor och vantrivs nu rejält på jobbet. Stämningen i arbetsgruppen är tryckt och tung och icke-tillit vilar numera i gruppen.

Allt detta hade kunnat undvikas om tydligare gränser satts i tid. Kollegor hade kunnat markera till Rolf direkt och pratat direkt med honom om att det beteende som han hade inte vare ett accepterat beteende på deras arbetsplats. Chefen hade kunnat prata med Rolf och tagit reda på vad hans sena ankomster och icke inlämnade arbetsuppgifter handlade om och då även kunnat sätta in eventuella åtgärder för att avhjälpa problemet. Chefen hade även då kunnat meddela Rolf att det beteende som han lagt sig till med måste upphöra för att saker och ting skall kunna flyta på en arbetsplats. Rolf hade fått en chans att veta vad han gjorde för fel och kunna ändra på det. Med denna gränslösa hantering av Rolf så var han helt chanslös!!

 

Gränssättningskurs Hälsopartners

Marie

Marie har hela sitt liv haft en mamma som inte klarat av att sätta gränser. I tidiga tonår bestämde Marie själv när och om hon skulle komma hem. Kom hon hem full vid 14 års ålder så grät hennes mamma en skvätt ibland, men det var allt. Vad Marie än gjorde så fick det inga kännbara konsekvenser och vid 22 års ålder så var Marie nu en fullfjädrad tablettmissbrukare och Maries langare var hennes mamma (!!!) När Marie gick till doktorn för att få ut mer sömn- och värktabletter utskrivna så var det tillslut NEJ. Då började Marie att skicka mamma. Mamma suckade och sade att hon inte gillade detta men gick lydigt iväg till olika doktorer och hämtade massor av tabletter som hon sedan gav till sin dotter.

Resultat: Marie kämpar nu hårt för att vara drogfri med hjälp av självhjälpsgrupper och terapi. Hon får nu själv lära sig att sätta gränser och hålla dem eftersom ingen under hennes uppväxt har visat henne hur man gör. Om Maries mamma förstått att vad ett barn VILL ha kontra vad det BEHÖVER till och från är helt olika saker och att den vuxnes ansvar är att ge barnet vad det behöver så hade hon förhoppningsvis vågat vara mer bestämd och satt en tydligare gräns. Att våga gränssätta våra barn när saker håller på gå över styr är så klart tungt ibland men också det mest kärleksfulla en förälder kan göra.

– Jag förstår att du vill göra det här och jag ser och vet även via min erfarenhet att det absolut inte är vad du behöver så jag säger NEJ!!

 

Hans och Kristina

Hans och Kristina har varit gifta i 5 år. Hans tycker att Kristina jobbar på tok för mycket och inte tar tillräckligt stort ansvar för deras gemensamma hem och barnen. Han säger till någon gång ibland men inte konkret och tydligt utan mest via gnäll och gliringar. Hans blir mer och mer irriterad och frustrerad. Han känner sig bortprioriterad och oälskad. En dag inleder han en affär med en kollega på jobbet och skilsmässan är ett faktum. Kristina fattar ingenting och är otröstlig.

Resultat: Resultatet av att Hans inte kommunicerade tydligt till Kristina om hur han mådde och kände och inte heller satte en tydlig gräns för vad han tyckte var ok eller inte har splittrat ett äktenskap och en familj. Om Hans i ett tidigt skede tidigt hade berättat för Kristina om hur han upplevde situationen och kände och satt en gräns för vad som var acceptabelt kring arbete och arbetstider så hade Kristina fått en chans att ändra på sitt beteende och sina val och äktenskapet och familjen hade kanske kunna räddas.

 

För mig leder gränslöshet till fördärv och gränser till trygghet. Tänk dig att du strå i ett nybyggt 20 våningshus högst upp och skall gå ut på balkongen där det ännu inte byggts ett räcke. När balkongen tar slut så stupar det rätt ner. Hur många tror du då det är som vågar sig ut på den där balkongen? Om någon vågar sig ut, tror du då att det i så fall är väldigt nära dörren och inte nära kanten? Självklart finns det säker någon våghals som vågar sig ut och till kanten, men tror du det är många? Vissa går kanske inte ens ut när det inte finns något räcke. Bygger man klart balkongen och sätter upp ett räcke (EN GRÄNS) så lovar jag att de flesta då känner sig trygga nog att gå ut på balkongen och ta ut svängarna hela vägen fram till räcket.

Självklart förstår jag att för snäva gränser även kan vara begränsande och kvävande. Är det på det sättet så skall man självklart ifrågasätta gränsen och protestera. Ingen trivs när man har hamnat i ett läge där man har handlingsutrymme som på ett frimärke istället för på en fotbollsplan, men är det så, så bör man som sagt var säga ifrån och vidga sitt område så att man trivs och kan leva. Gränslöshet tror jag däremot absolut inte på.

Sätt upp kärleksfulla gränser för dig själv, dina barn, dina övriga relationer och dina arbetskollegor. Lovar att vi alla skulle må så extremt mycket bättre då!!

candle_small

 

”Att respektera och tycka om sig själv och kunna sätta tydliga gränser är nyckeln till känslan av värdighet och självrespekt. Att sätta gränser är att vara någon, att ha identitet och integritet”.

Kurs i Gränssättning klicka här: http://www.halsopartners.se/kurser-forelasningar/granssattningskurs/